Transforming the Preston Junction Precinct

The Junction Urban Master Plan (JUMP) has been prepared by Darebin Council together with the community to improve the attractiveness and liveability of public space in the Junction.

‘The Junction’ refers to the area in Preston which is bordered by Bell Street to the north, Plenty Road to the east, Dundas Street to the south, and Railway Place to the west.

The JUMP seeks to change to look, feel and function of High Street. The changes to High Street will include a new central median strip, kerb outstands, pedestrian thresholds and landscaping, will support slower travelling speed and encourage a safer public space for pedestrians and cyclists.


What's On

New public space at the Oakover Road slip lane site

Delivering a safe, accessible public open space on the corner of Oakover Road and High Street is a key project in the Junction Urban Master Plan (JUMP). This master plan recognises that additional public spaces are needed for this growing community.


What has happened so far?
A pop-up park was conducted in 2016, which allowed Council and community to test future options for the space.
Council voted to keep the slip lane closed following planned removal of the ‘pop-up park’ until further feedback could be sought from the community regarding the future option of this space.

At its Council meeting on
4 September 2017, Council unanimously resolved to support the permanent closure of the Oakover Road slip lane to create a new public space for the Preston Junction community.

This decision supports the opinions of the local community. Following a recent community consultation, which discussed the future options for this site, a total of 213 submissions were received regarding the project. Over two-thirds of the community who participated in consultation, supported the permanent closure of the slip lane to create a new public space. You can view the consultation outcomes is the document library.


What is next?

Detailed engineering, drainage and landscape designs have been developed for the area.

The creation of the new public space is planned to be staged across two years, with stage one commencing on Wednesday 21 August 2019.

Stage 1 – Works will include widening the footpath near along High Street near the Oakover Road corner, softening the radius for cars turning left in Oakover Road, planting six new trees and installing a drinking fountain.

Stage 2 - Funding for the second stage of works will be considered in future years and are planned to include the installation of new seating and bins, tree planting and creation of additional gardens beds, a bike repair station and bike parking.

Disruption due to works

Roads and footpaths surrounding this area may need to be closed due to safety for short periods of time. Pedestrian access to and from businesses and properties will be maintained at all times.



The Junction Urban Master Plan (JUMP) has been prepared by Darebin Council together with the community to improve the attractiveness and liveability of public space in the Junction.

‘The Junction’ refers to the area in Preston which is bordered by Bell Street to the north, Plenty Road to the east, Dundas Street to the south, and Railway Place to the west.

The JUMP seeks to change to look, feel and function of High Street. The changes to High Street will include a new central median strip, kerb outstands, pedestrian thresholds and landscaping, will support slower travelling speed and encourage a safer public space for pedestrians and cyclists.


What's On

New public space at the Oakover Road slip lane site

Delivering a safe, accessible public open space on the corner of Oakover Road and High Street is a key project in the Junction Urban Master Plan (JUMP). This master plan recognises that additional public spaces are needed for this growing community.


What has happened so far?
A pop-up park was conducted in 2016, which allowed Council and community to test future options for the space.
Council voted to keep the slip lane closed following planned removal of the ‘pop-up park’ until further feedback could be sought from the community regarding the future option of this space.

At its Council meeting on
4 September 2017, Council unanimously resolved to support the permanent closure of the Oakover Road slip lane to create a new public space for the Preston Junction community.

This decision supports the opinions of the local community. Following a recent community consultation, which discussed the future options for this site, a total of 213 submissions were received regarding the project. Over two-thirds of the community who participated in consultation, supported the permanent closure of the slip lane to create a new public space. You can view the consultation outcomes is the document library.


What is next?

Detailed engineering, drainage and landscape designs have been developed for the area.

The creation of the new public space is planned to be staged across two years, with stage one commencing on Wednesday 21 August 2019.

Stage 1 – Works will include widening the footpath near along High Street near the Oakover Road corner, softening the radius for cars turning left in Oakover Road, planting six new trees and installing a drinking fountain.

Stage 2 - Funding for the second stage of works will be considered in future years and are planned to include the installation of new seating and bins, tree planting and creation of additional gardens beds, a bike repair station and bike parking.

Disruption due to works

Roads and footpaths surrounding this area may need to be closed due to safety for short periods of time. Pedestrian access to and from businesses and properties will be maintained at all times.